Leipzig ligger som den största staden i den tyska delstaten Sachsen. Med bara 190 kilometer sydväst om Berlin ligger Leipzig som ett av de viktigaste näringlivs-centrum i östra Tyskland. Leipzig har en otroligt imponerande infrastruktur som sedan länge har varit en viktig knutpunkt. I den 297 kvadratkilometer stora staden bor runt 500 000 invånare.Leipzig är förutom ett viktigt handelscentrum en historisk stad för litteratur med historiska bokhandlar och boktryckeri. I Leipzig finner man även Tysklands äldsta universitet och Tysklands äldsta högskolor för handel och musik.

Enligt tradition är Leipzig en musikstad där den kände Johann Sebastian Bach bodde och började arbeta som kantor och senare som musiklärare i den berömde St. Thomaskirche. Han spenderade nästan hela sitt liv i Leipzig och förutom att sköta sitt jobb skrev han främst musik som skulle användas under kyrkoåret. Även kompositören och dirigenten Felix Mandelssohn Bartholdy spenderande stor del av sitt liv i musikstaden Leipzig.

Bach är född i Leipzig
Bach är född i LeipzigNäringslivet i Leipzig är en otroligt bra plats för entreprenörer och människor som vill starta eget företag. Staden hör till de ekonomiskt mest attraktiva städerna i Europa. I Leipzig är lägenheterna fortfarande billiga, många stora fabriker står tomma vilket ger staden stora möjligheter för satsningar och investeringar för nystartade företag. Många menar att det liknar det ett Berlin före gentrifieringen och turistinvasionen.

Redan 2002 öppnade Porsche en fabrik i Leipzig. Strax därefter öppnades en nybyggd fabrik för tillverkning av bilmodeller av märket BMW. Det blev en hård utvalsprocess innan beslutet om att BMW's nya fabrik skulle ligga i Leipzig. Att Leipzig blev utvald var med tanke på den goda infrastrukturen, det kända universitet, det tydliga kulturlivet och närheten till de bayerska BMW-fabrikerna. De exklusiva jugendstilvillorna från 1800-talet, det stora utbudet av bostäder, skolor och dagis lockade många av de anställda.

Porsche från Leipzig
Porsche från Leipzig

Leipzig är i dag än av de få städer från forna Östtyskland som växer och återhämtar sig väl. Sedan 2002 har populationen i Leipzig ökat från endast 40 000 till över en halv miljon människor. Resterande delen av forna Östtyskland ligger inte i närheten av den nivån. Här lider städerna och orterna av avfolkning. De senaste 15 åren har 1,7 miljoner östtyskar valt att flytta till den västra delen, främst unga kvinnor och välutbildade. Trots miljardsummorna som satsats på östra delen av Tyskland är den endast några få städer som lyckats bygga upp ett fungerande näringsliv. Östtyskland har fortfarande en arbetslöshet som är dubbelt så hög som i väst. Leipzig är trots allt en av de städer från det forna Östtyskland som tagit ett stort kliv mot en ljusare framtid.

Leipzig har utvecklat ett viktigt centrum för olika företagsmässor. Här startade begreppet mässa, eftersom Leipzigmässan är just världens äldsta. Idag är mässan en av de mest framgångsrika internationella mässorna i och med dess stora ytor, kongresslokaler och otroliga moderna infrastruktur.

Leipzig är känt för sina järnvägar och här ligger världens största centralstation, Hauptbahnhof. Den enorma järvägsstationen har hela 24 perronger och 48 spår med en mycket stort antal resenärer varje dag.

Tågstationen i Leipzig
Tågstationen i Leipzig